bulent-madi

Bülent Madi

İstanbul üniversitesi ÇapaTıp Fakültesinde nöroloji uzmanı oldu. Spastik Çocuklar Vakfı kurucularındandır ve Türkiye de ilk defa 33 yıl önce otistik çocuklar derneğini kurdurdu . 15 yıl Amerikan Hastanesinde çalıştı. Marmara, Maltepe, Kültür, Yeditepe, Medipol üniversitelerinde psikopatoloji, psikoloji danışmanlık, okul öncesi,özel eğitim, sınıf öğretmenliği ve diş hekimliği bölümlerinde lisans, yüksek lisans, doktora da nörobilimin farklı alanlarında 30 yıl ders verdi. Altis iletişim ve genel danışmanlık sistemini 32 yıl önce kurdu. 1982 den bu yana muayenehanesinde çocukluk dan yaşlılığa beyin gelişimi, sorunları ve hastalıkları çalışmalarını sürdürüyor.


ERKEN YAŞLARDAN İLERİ YAŞLARA BEYİN EĞİTİMİ YATIRIMI NASIL OLMALI?

Bu çalışma 2000 yılından 20 yıl öncesi ve 20 yıl sonrasının literatür bilgisi, uzun yılların pratik bilgi birikimi, üniversitelerde verdiğim nörobilim derslerinde öğrencilerimin sık sordukları soruların ışığında kısıtlı süre için özet olarak hazırlanmıştır.

Doğumdan sonra ilk 4 yaş hangi duyuların ve motor, duygusal, sosyal vd. becerilerin geliştiği görüntüleme metotları , laboratuvar ve gözlemler ve muayeneler neticesi öğrenildi. Süreçteki normal ve sorunlu sonuçlar nörobilim temelli 1990 lı yıllardan sonra daha da hızlanarak tanımlandı. Anne karnındaki beyin gelişimini izlemek görüntüleme metotları ile halen sınırlı.

Normal gelişen veya gelişemeyen beyinler erken dönem de fark edilir mi? Destek için neler, neden, nasıl uygulanır?

Sorular, sorular… Sorular akla geliyor. Bir kısmının cevaplarını nörobilim ışığında bu sunumda özetleyeceğim.

Çok yapılandırılmış doğada yaşa uygun bilişsel destek de verilerek gelişen bebek, çocuk, yetişkin beyini ile kalabalık kentlerde yetişenlerin beyin gelişimi arasında fark var mı?

Fark var ise bu fark nasıl eşitlenir?

Beyin gelişimi neden içten dışa ve arkadan öne doğru?

Son yıllarda öğrenme güçlükleri, hiperaktivite, dürtüsellik, atipik otizm vb. tanılar neden arttı? İlk okul çağından önce fark edilir mi, nasıl fark edilir.? Nörogelişim gözlemindeki özellikler?

Somatosensorial kavramının kökeni nedir?

Dokunma, görme, işitme duyuları ilk gelişen duyular olduğuna göre ve bu üçgen bilişsel gelişim için de önemli alan ise doğumdan sonra ilk aylardan başlayarak nasıl desteklemeli ?

Üç boyutlu düşünme becerisi, hayal etme ile ilişkidir. Ancak beynin iç bölgelerinin de erken eğitimi ile gerçekleşir. Üç boyutlu düşünme becerisi görme, işitme sorunu olanlarda da gelişir. Eğer Dokunma duyusunda gelişim sorunu var ise gecikmeden fark edilip desteklenmeli. Neden?

Soru soran çocuğun ses tonu, tebessüm vb. uyaranlar ile doğru desteklenmesi gerekiyor. Ben de bu sunumun özetinde hep soru sordum, sohbet eder gibi..